Linda Huijsmans Teksten

Nieuws

06-12-2018

Taal is zeg maar echt hun ding

Taal is zeg maar echt hun ding

Wanneer Paulien Cornelisse en Kees van Kooten elkaar ontmoeten, ontspint zich al snel een onnavolgbaar gesprek. Over haiku's en bijnaiku's, over kroketten en brakende broodroosters. En over taal natuurlijk. Want daar zijn ze allebei, zeg maar, heel erg goed in: 

 

Kees: 'Het woord aanelkaar bestaat niet. Aan elkaar schrijf je los van elkaar, maar als er een woord aan elkaar geschreven zou moeten worden, dan is het aanelkaar.'

 

Het interview verscheen in Vol van Boeken, verkrijgbaar bij de Libris boekhandels.

 

Je kunt het ook hier lezen.

 

 

14-10-2018

Klein gebrek geen bezwaar

Klein gebrek geen bezwaar

Een veeleisende baan als je een autismestoornis hebt of dyslectisch bent, kan dat? Ja, zeggen deze drie professionals, al vraagt het soms doorzettingsvermogen en vindingrijkheid.

En het heeft ook leuke kanten: 'In een volle tram bijvoorbeeld, hoor en zie ik alles. Daar kan ik erg van genieten', zegt ADD'er Pien. 'Veel mensen vertonen in meer of mindere mate kenmerken van autisme, zonder dat ze ooit officieel dat stickertje krijgen. Dat hoeft ook niet', relativeert 'autist' Arno. En ondernemer Clen leerde: 

‘Ik heb gezien hoe instituten reageren als je niet bent zoals zij verwachten. Nu ben ik eigen baas. Die vrijheid is het cadeau dat ik mezelf gegeven heb door uit het systeem te stappen.'

(Foto's: BenningGladkova)

 

Lees hier de 3 interviews

Of online 

11-10-2018

Schuttingtaal

Schuttingtaal

Veel mensen die in een oud huis wonen, vragen zich op zeker moment af wie hun voorgangers waren. Wie stak als eerste de sleutel in jouw slot? Wie keek door deze ramen naar buiten, zoals jij nu zo gedachteloos doet? En wat zagen ze daar?

Voor die laatste vraag zijn online beeldbanken als die van het Amsterdamse Stadsarchief een goudmijn. Daar kun je eindeloos rondstruinen door straten die je bekend voorkomen en tegelijkertijd totaal vreemd zijn. Zolang je wilt mag je onbeschaamd staren naar jouw huis en jouw straat. En soms kom je er mensen tegen die, terwijl ze gewillig poseren voor de fotograaf, op hun beurt nieuwsgierig terugkijken. Naar jou.

 

 

Lees verder

04-06-2018

You Are Here - Trompenburgstraat

You Are Here - Trompenburgstraat

 

De Trompenburg is geen rivier

(of: waarom Rivierstaete precies in de Rivierenbuurt past)

 

Berlage maakte school met rechte lijnen, maar aan de rand van deze kaart is het een rommeltje. Toen hij zijn Plan Zuid mocht gaan tekenen, kreeg hij letterlijk carte blanche. De weilanden en de polders werden uitgegumd en de zuidkant van de stad werd een blanco vlak waarop hij naar hartenlust zijn rechte lijnen kon gaan zetten.

En dat deed hij.

Op deze kaart is het ordelijke raster dat de basis vormt voor zijn nieuwe wijk al duidelijk op te zien. Juist daarom valt het zo op dat het aan de rand zo ontzettend rommelig is. En wat doet die scheve straat daar, middenin die leegte?

Lees verder

 

04-06-2018

De vlucht omhoog

De vlucht omhoog

Het is lastig om als vluchteling in Nederland weer een baan op je eigen hoge niveau te vinden. En we maken het ze ook niet gemakkelijk; de ene universiteit erkent een Syrisch diploma wel, de andere niet. Met snuffelstages, vrijwilligerswerk en veel inzet, lukte het deze drie mensen toch! 'Ik vind het bijzonder dat iedereen hier zijn mening mag geven. Dat wordt zelfs van je verwacht. In Syrië is de baas de baas.' 

 

Lees de drie interviews online 

Of als pdf

06-05-2018

'We voelden ons onaantasbaar'

'We voelden ons onaantasbaar'

Voor Volkskrantmagazine interviewden we drie vrouwen over hun tijd bij het verzet

70 jaar later vertellen deze vrouwen over hun verzetsdaden. Zelf zijn ze er bescheiden over: 'We waren jong, optimistisch en zagen er onschuldig uit.'

Een eerbetoon aan een generatie die altijd te bescheiden was over wat ze in de oorlog hebben gedaan. 

'Waar het op aankomt is wat je na de oorlog hebt gedaan.'

 

22-04-2018

You-are-here: Kalverstraat 27, Sociëteit Onder Ons

You-are-here: Kalverstraat 27, Sociëteit Onder Ons

Voor een huis dat graag onzichtbaar wil zijn, staat het op de meest onwaarschijnlijke plek van de stad. Middenin de uitbundige Kalverstraat bevindt zich een strak, klassiek pand zonder deur en zonder kleur. Dag in dag uit trekt een eindeloze stroom mensen eraan voorbij zonder het te zien. En dat is precies de bedoeling.

 

Lees verder --> 

 

11-03-2018

You-are-here: Rotterdam-Colony, Californië

You-are-here: Rotterdam-Colony, Californië

Als aan het eind van weer zo’n zinderende dag de koele wind wat aantrekt, komen een voor een de golfkarretjes tevoorschijn. De Merced Golf & Country Club ligt in de vruchtbare vallei tussen de surfstranden van Californië en Yosemite National Park. Dit is het wijde westen van Amerika, dat nooit het wilde westen is geworden.

Precies hier, op de plek waar de golfer zijn tee plaatst en zich opmaakt voor zijn eerste slag van de dag, stond ooit een stadje dat alles mee had om uit te groeien tot het New Holland of the New World. Het heette Rotterdam.

 

Lees verder -->  

 

Finalist beste non-fictieverhaal bij #RotterdamSchrijft

 

 

26-02-2018

De Druppel

De Druppel

Het is zaterdagavond. Via Facebook krijg ik een contactverzoek van een man die ik niet ken. Ik besluit hem te negeren.

Zaterdagavond, later. Ik krijg een appje van een goede vriendin. Ze stuurt me een fotootje van een klein plaatje waarin letters gegraveerd staan. Dat had ze van die onbekende man gekregen.

Erik Bosch is zo’n man die graag met een metaaldetector door bossen en over weilanden loopt en daar van alles vindt. Vaak is het rotzooi, een enkele keer iets van grote archeologische waarde, maar dit is van onschatbare waarde.

Die druppel is het KNIL-plaatje van Adam Woearbanaran. Zijn naam is verkeerd geschreven – als Warbanaran – maar zijn geboortedatum en nummer kloppen.

Ik schreef een boek over Adam: Zo Nederlands als Wat en zo heeft Erik ons gevonden. Adams weduwe zal het plaatje binnenkort krijgen. Voor haar en voor Adams kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen is het een cadeau van onschatbare waarde.

Als schrijver van dit verhaal ben ik vooral blij met dit schitterende toeval. Daarom schrijf ik zo graag non-fictie verhalen, denk ik. Dit verzin je niet.

27-01-2018

Uitwaaien in Overijssel

Uitwaaien in Overijssel

Behalve journalistieke producties, schrijf ik af en toe ook 'branded content': onafhankelijk geschreven teksten, maar wel in opdracht. Zo reed ik op 1 dag van de Holterberg naar de Weerribben in Overijssel. Ik stapte in de terreinwagen van boswachter Ine Nijveld en reed met haar over de Sallandse Heuvelrug. En 's middags lag er een bootje voor me klaar, waar ik met Egbert Beens een uitgebreide tocht door de smalle slootjes in de Weerribben heb gemaakt. We legden aan voor een oude eendenkooi en hij wees me op sporen die bevers hadden achter gelaten. 

 

Lees hier het artikel 

page loading