Linda Huijsmans Teksten

Nieuws

06-09-2017
You Are Here - ZZYZX: Hoe een kwakzalver het laatste woord kreeg
You Are Here - ZZYZX: Hoe een kwakzalver het laatste woord kreeg

Vanaf Los Angeles loopt een tweebaans snelweg door de Mojave woestijn. Dagelijks begeven zich lange rijen toeristen, vrachtwagens en bewoners bumper aan bumper naar de stad aan de andere kant van dit grote niets: Las Vegas.

 

Het laatste woord

Maar halverwege die eindeloze weg staat een verkeersbord dat de slaperige reiziger wekt uit de eentonige roes. Afslag 239, Zzyzx Road, staat er. Het is de raadselachtige naam van een bijna vergeten oase. 40 jaar geleden wist ‘de grootste kwakzalver ooit’ zijn bezoekers, net als in Las Vegas, te betoveren met illusies. Hij verzon een naam voor zijn illusie die het laatste woord in het Engelse taal moest worden: Zzyzx

 

(Klik om verder te lezen)

06-01-2018
You Are Here - Gesneefde ambities: Perron Lelystad-Zuid
You Are Here - Gesneefde ambities: Perron Lelystad-Zuid

Als de intercity uit Almere bij Lelystad vaart mindert, kijkt de reiziger even op. Net nog boden de grote ramen uitzicht op grazende groepen przewalskipaarden die zich niet door het geel-blauwe geraas van de intercity lieten storen.

 

Nu heeft die wildernis plaatsgemaakt voor wilgen, populieren, elzen. Het landschap trekt open. Kaarsrecht geploegde akkers, haaks lopende vaarten en hier en daar een felgekleurde tractor. Daartussen ligt een onbestemde klomp grijs beton. De reiziger ziet het niet.

 

Die klomp ligt verscholen tussen twintig jaar oude boompjes en kniehoge struiken. Een menselijk bouwsel zonder enige functie. En dat in een stad die vanaf de eerste schets op de tekentafel is ontworpen.

 
 
06-01-2018
Interviews - Vijf nieuwe Nederlanders over onze feestdagen
Interviews - Vijf nieuwe Nederlanders over onze feestdagen

Met humor vertellen vijf nieuwe Nederlanders in weekend magazine FD Persoonlijk over hun beleving van de Hollandse feestdagen. 'Feesten lijken hier wel vergaderingen. Iedereen staat en praat, praat, praat!'

 
 

 

Lees hier de vijf verhalen