Publicatiedatum: 4-6-2005

Sportieve, ontspannen wereldstad

LINDA HUIJSMANS

Zakendoen in Sydney vergt weinig aanpassing, is de ervaring van transportspecialist Diederik Schneemann. Al is de omgang nůg informeler dan in Nederland

Wie naar AustraliŽ trekt hoeft niet bang te zijn voor een cultuurschok, zegt Diederik Schneemann. 'Alles in Sydney is westers, behalve het klimaat.' Gecombineerd met een hoge levensstandaard en een ontspannen lifestyle maakt het de grootste stad van AustraliŽ tot een aangename plaats om te wonen. Wie er gaat werken voelt zich snel thuis. 'De manier van zakendoen lijkt erg op de Nederlandse. Men begint hier vroeg en gaat 's avonds niet extreem lang door. De lunch wordt vaak overgeslagen, meestal eet je snel iets aan je bureau.'

Weinig hiŽrarchie

Ook de mentaliteit is vergelijkbaar: 'AustraliŽrs zijn open en extravert, net als wij. Een deal is een deal, afspraak is afspraak. Heel straight. Er bestaat weinig hiŽrarchie en de afstand tussen de verschillende lagen binnen een bedrijf is klein. Er worden veel grappen gemaakt. "Sledging" noemen ze dat, even lekker iemand stangen.'

Het voordeel van het aangename klimaat is dat het openbare leven zich grotendeels buiten afspeelt. 'Sydneysiders' genieten veel en graag. Uit eten gaan is een belangrijke vrijetijdsbesteding. De invloed van de grote groep Aziaten die in Sydney woont, manifesteert zich het duidelijkst in de keuken.

'De mod-oz-keuken, dat staat voor modern Australian, wij zouden het "fusion" noemen, is hier waanzinnig populair. Het is een mengeling van de westerse en allerlei Aziatische keukens. Wie van lekker eten houdt moet hier de Sydney Morning Herald Good Food Guide aanschaffen. Daarin staan alle juiste adressen.'

Zelf gaat Diederik Schneemann graag naar est., afkorting van Establishment, midden in het Central Business District. De sfeer is een beetje deftig en de keuken is klassiek. Iets informeler is Quay, dat ook nog eens een superuitzicht heeft over het Sydney Opera House en de Harbour

Bridge. Tetsuya's is 'top of the bill' en heeft een combinatie van de Franse en Japanse kaart. Ze serveren standaard twaalf gangen.

Heel Australisch is 'Bring Your Own'. Als er BYO op de deur staat mag je je eigen wijn meenemen. Als het restaurant zelf een licentie heeft, vraagt het wel een bedrag aan 'corkage', kurkengeld.

Let wel op dat de horeca vroeg sluit, waarschuwt Diederik Schneemann: 'Het weer is hier aangenaam, maar het is vroeg donker. Er wordt hier op tijd gegeten en rond een uur of negen zijn de meeste keukens dicht. Veel cafťs sluiten rond middernacht.'

Outdoor-genieters

Dat AustraliŽrs echte outdoor-genieters zijn blijkt misschien nog wel het meest uit de belangrijke rol die sport in de samenleving inneemt. Het aanbod is erg Brits: beide varianten van rugby zijn de belangrijkste sporten, voetbal stelt nauwelijks iets voor. Verder zijn cricket, golf, tennis en paardenraces erg populair. Australian Football, ofwel 'Aussie rules', is voornamelijk populair rondom Melbourne in het zuiden, maar is in opkomst in de rest van AustraliŽ.

'Kijken naar een sportwedstrijd is hier een sociale gebeurtenis waar je met je gezin of je vrienden de hele dag voor uittrekt. Ik ben naar de opening van het Australian football-seizoen geweest, in de Sydney Cricket Ground, midden in de stad. Van tevoren of na afloop wat eten en drinken in een pub in Paddington is echt aan te raden. De pubs en de "RSL's", een soort veteranenclubs, zijn echt een fenomeen hier. Je kunt er op tv-schermen naar alle mogelijke sporten tegelijk kijken, biljarten, gokken op paarden- of windhon-

denraces, maar ook eten en een echte Engels pint drinken.'

De stranden roemt Diederik als een van de aantrekkelijkste kanten van de stad. Ze zijn midden in de stad te vinden, zoals het hippe Bondi en Manly Beach, maar vergeet ookniet Avalon of Palm Beach, een kilometer of veertig ten noorden van de stad. 'Daar is de kust nog puur natuur. Je komt er geen mens tegen. Daar kun je je voorstellen hoehet hier geweest moet zijn voordat de Engelsen op het continent arriveerden.'

Een echte aanrader noemt Schneemann de toer over de Sydney Harbour Bridge. 'Het is niet goedkoop, maar je krijgt een schitterende beeld van de stad. Een tocht duurt drieŽnhalf uur en gaat dag en nacht door. Van bovenaf zie je pas goed dat Sydney in feite ťťn grote baai is die zich tot veertig kilometer landinwaarts uitstrekt.'

Voor wie niet veel tijd heeft, is een tochtje met de veerboot naar Manly of de Zoo aan te raden. Die vertrekken allemaal vanaf Circular Quay. Voor een paar dollar krijgt u een goede indruk van de waterstad Sydney.

waar?

HOTELS

Crown Plaza, 150 Day Street, Tel: +61 2 926 111 88 www.crownplaza.com. Vlak bij Darling Harbour. Kamers vanaf ca A$ 200.

Four Seasons, 199 George Street Tel +61 2 923 800 00, www.fourseasons.com. Het luxueuze Four Seasons ligt aan de haven in de oude wijk The Rocks, binnen loopafstand van de central business district en winkelgebied. Kamers circa A$ 360.

(Het kan de moeite waard zijn om te boeken via de website www.lastminute.com.au, waar de prijzen aanzienlijk lager liggen.)

RESTAURANTS

est., 252 George Street Tel: +61 2 924 030 10

Goede kwaliteit, met zowel klassieke Europese gerechten als de 'mod oz' keuken. Vooral de visgerechten zijn fantastisch. Heeft een modern interieur en cocktailbar met grote sofa's.

Tetsuya's, 529 Kent Street Tel +61 2 926 729 00

Het bekendste en beste restaurant in Sydney. Biedt een combinatie van Japanse en Franse keuken. Serveren een twaalfgangen menu voor ca A$ 175, zonder drank. Goede gelegenheid om je (zaken)partner eens goed te fÍteren.

Quay, Overseas Passenger Terminal, The Rocks, Tel: +61 2 925 156 00 www.quay.com.au. Superuitzicht over Opera House en Sydney Harbour Bridge en je kunt er ook buiten eten.

Golden Century Seafood, 393 Sussex Street. Tel: +61 2 921 239 01 in Chinatown. Opvallend is het dertig meter lange aquarium met verse vis die je zelf mag aanwijzen. www.goldencentury.com.au.

Fish called Paddo, 239 Glenmore Road, Paddington. Tel: +61 2 932 695 00. Is erg leuk na een sportwedstrijd in het nabije SCG/Aussie Stadium. Ligt aan een pittoresk plein in een mooie wijk.

BARS

Opera Bar, Lower Concourse Level, Sydney Opera House. Tel + 61 2 924 716 66, www.operabar.com.au. Is een hippe gelegenheid waar zowel toeristen als de mensen komen die er na het werk wat gaan ontspannen. Leuk op vrijdagmiddag.

Cafe Sydney, Customs House, 31 Alfred St. Circular Quay, Tel +61 2 925 186 83. Ligt op het dak van het Customs House bij The Rocks, uitzicht over Circular Quay. Hier kun je ook eten. Iets minder trendy dan de Opera Bar.

Tilbury Hotel , 12-18 Nicholsonstreet, Woolloomooloo. Tel: +61 2 936 819 55. Iets uit het centrum maar zeer de moeite waard. Gevarieerd publiek, mooie achtertuin met houten banken. Sluit om twaalf uur, maar wel dicht bij uitgaansgebied Kings Cross. www.tilburyhotel.com.au

Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad