Linda Huijsmans Teksten

You Are Here

Rotterdam - Colony

Als aan het eind van weer zo’n zinderende dag de koele wind wat aantrekt, komen een voor een de golfkarretjes tevoorschijn. De Merced Golf & Country Club ligt in de vruchtbare vallei tussen de surfstranden van Californië en Yosemite National Park. Dit is het wijde westen van Amerika, dat nooit het wilde westen is geworden.

Precies hier, op de plek waar de golfer zijn tee plaatst en zich opmaakt voor zijn eerste slag van de dag, stond ooit een stadje dat alles mee had om uit te groeien tot het New Holland of the New World. Het heette Rotterdam.

 

Lees verder -->

Perron Lelystad-Zuid Gesneefde ambities

Als de intercity uit Almere bij Lelystad vaart mindert, kijkt de reiziger even op. Net nog boden de grote ramen uitzicht op grazende groepen przewalskipaarden die zich niet door het geel-blauwe geraas van de intercity lieten storen.

Nu heeft die wildernis plaatsgemaakt voor wilgen, populieren, elzen. Het landschap trekt open. Kaarsrecht geploegde akkers, haaks lopende vaarten en hier en daar een felgekleurde tractor. Daartussen ligt een onbestemde klomp grijs beton. De reiziger ziet het niet.

Die klomp ligt verscholen tussen twintig jaar oude boompjes en kniehoge struiken. Een menselijk bouwsel zonder enige functie. En dat in een stad die vanaf de eerste schets op de tekentafel is ontworpen.

Lees verder -- >

Afslag ZZyzx - Of: Hoe een kwakzalver het laatste woord kreeg

Een schitterende illusie

Neem afslag 239 naar Zzyzx Road Het grote, groene verkeersbord met die raadselachtige naam en je waant je onmiddellijk in the middle of nowhere. Je draait de snelweg de rug toe, al snel ligt er geen asfalt meer en rijd je over een zandpad de woestijn in. Het monotone gebrom van auto’s sterft weg en dan hoor je niets meer. Voor je strekt het grijsbruin van het woestijnzand zich uit, hier en daar onderbroken door lage, grijsgroene stekelstruikjes. Geen levend wezen laat zich hier zien. Het enige wat beweegt is de horizon, die zachtjes zindert in de hitte.

 

 

Lees hier verder