Linda Huijsmans Teksten

You Are Here

De Trompenburg is geen rivier

(Of waarom Rivierstaete precies in de Rivierenbuurt pas) 

 

Berlage maakte school met rechte lijnen, maar aan de rand van deze kaart is het een rommeltje. Toen hij zijn Plan Zuid mocht gaan tekenen, kreeg hij letterlijk carte blanche. De weilanden en de polders werden uitgegumd en de zuidkant van de stad werd een blanco vlak waarop hij naar hartenlust zijn rechte lijnen kon gaan zetten.

Maar wat doet die scheve straat daar, middenin die leegte

 

 

 

 

Als aan het eind van weer zo’n zinderende dag de koele wind wat aantrekt, komen een voor een de golfkarretjes tevoorschijn. De Merced Golf & Country Club ligt in de vruchtbare vallei tussen de surfstranden van Californië en Yosemite National Park. Dit is het wijde westen van Amerika, dat nooit het wilde westen is geworden.

Precies hier, op de plek waar de golfer zijn tee plaatst en zich opmaakt voor zijn eerste slag van de dag, stond ooit een stadje dat alles mee had om uit te groeien tot het New Holland of the New World. Het heette Rotterdam.

ZZyzx

Hoe een kwakzalver het laatste woord kreeg

 

Vanaf Los Angeles loopt een smalle tweebaans snelweg dwars door de Mojave woestijn. Dagelijks bewegen vrachtwagens en huurauto’s zich in eindeloze rijen naar de stad die daar middenin de leegt schittert als een oase: Las Vegas. Maar die woestijn is niet zo leeg als hij vanaf de snelweg lijkt. Het bord bij de afslag doet er nogal geheimzinnig over, maar ‘Zzyzx Road’ leidt naar nóg een ‘schitterende illusie’.  

 

 

Kalverstraat - Sociëteit Onder Ons

Voor een huis dat graag onzichtbaar wil zijn, staat het op de meest onwaarschijnlijke plek van de stad. Middenin de uitbundige Kalverstraat bevindt zich een strak, klassiek pand zonder deur en zonder kleur. Dag in dag uit trekt een eindeloze stroom mensen eraan voorbij zonder het te zien. En dat is precies de bedoeling.

 

 

Perron Lelystad - Zuid

Als de intercity uit Almere bij Lelystad vaart mindert, kijkt de reiziger even op. Net nog boden de grote ramen uitzicht op grazende groepen przewalskipaarden die zich niet door het geel-blauwe geraas van de intercity lieten storen.

 

Nu heeft die wildernis plaatsgemaakt voor wilgen, populieren, elzen. Het landschap trekt open. Kaarsrecht geploegde akkers, haaks lopende vaarten en hier en daar een felgekleurde tractor. Daartussen ligt een onbestemde klomp grijs beton. De reiziger ziet het niet.