Linda Huijsmans Teksten

Nieuws

20-11-2020

Interview Stefan Hertmans & Jeroen Olyslaegers

Interview Stefan Hertmans & Jeroen Olyslaegers

 

Stefan Hertmans en Jeroen Olyslaegers mengen zich graag in het debat over de actualiteit in Vlaanderen, maar hun boeken spelen zich in het verleden af. “Zo'n verhaal komt aan je mouw trekken, alsof het wil dat jij het schrijft."
Mijn interview met beide Belgische schrijvers staat deze maand in Vol van Boeken, verkrijgbaar in iedere Libris Boekhandel. 
En ook gewoon hier te lezen. 

 

 

 

19-10-2020

Abdelkader Benali: 'Schrijvers realiseren zich niet hoeveel macht ze hebben"

Abdelkader Benali:

Abdelkader Benali (1975) debuteerde op zijn 21e met de roman Bruiloft aan zee. Daarna schreef hij behalve romans gedichten en theaterstukken, won de Libris Literatuurprijs, maakte televisieprogramma’s en stond zelf op het podium. Hij kreeg de Gouden Ganzenveer voor het enthousiasme waarmee hij jongeren weet te bereiken. Voor Lira Nieuws stelde ik hem 7 vragen over zijn verdienmodel. "Bedrijven en scholen zien ons graag komen. Die waarde lijken we zelf niet goed in te kunnen schatten."

Lees hier het hele interview.

 

 

 

(Foto: Bob Bronshoff) 

25-09-2020

75 verhalen over 75 jaar Verenigde Naties

75 verhalen over 75 jaar Verenigde Naties

 

 

Op 24 oktober 1945 zijn de Verenigde Naties opgericht. Bijna 75 jaar geleden dus. Ter gelegenheid daarvan sprak ik met Dorine van der Wind en Deirdre Enthoven met 75 mensen over hun ervaringen. Van een Vietnamese bootvluchteling tot een hulpverlener in Moria op Lesbos, van Eliot Higgins van Bellingcat, tot Tanja en Miel; de dochter van een fanatieke NSB'er en de zoon uit een Joodse familie die samen hun verhalen doorgeven aan volgende generaties. Lees ze alle 75 hier:

 

https://75jaarvn.vrijheid.nl/nl

15-07-2020

Leven met Tegenslag

Leven met Tegenslag

In oktober is het zo ver. Dan verschijnt de bundel met een selectie van onze Tegenslag-interviews uit het FD. Ik schreef de verhalen, met Eke Mannink en Grieteke Meerman. Mark Horn maakte alle foto's.
Leven met Tegenslag verschijnt bij Atlas Contact en is nu te koop! Bestel het bij je lokale boekhandelaar. 

22-06-2020

'Er zit geen enkele logica in een vergismoord'

Janke Verhagen had nog nooit van het woord gehoord, tot ze er zelf mee te maken kreeg; vergismoord. Haar partner werd doorzeefd met kogels die voor een ander bedoeld waren. Ze ging door een ingewikkeld rouwproces: ‘Het valt gewoon niet te begrijpen’.

 

02-06-2020

'Ik wilde naar die gewonde jongen toe, maar mijn benen deden het niet'

03-05-2020

'Ze durft persoonlijk en kwetsbaar te zijn'

Voor de rubriek Onder Ons interviewde ik Sam de Bruin over haar moeder Dieuwertje Blok. 
Als kind van haar tijd, voedde Dieuwertje haar kinderen in grote vrijheid op. Dat heeft haar sterk en zelfverzekerd gemaakt, zegt Sam, maar zelf zal ze het straks iets anders doen. 'Vrijheid zonder grenzen wordt makkelijk onverschilligheid.’

 

Ik interviewde Dieuwertje ook voor het boek 75 Jaar Vrijheid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. 

10-02-2020

'Hij was ijzersterk. Hij zou zeker 100 worden.'

16-01-2020

Dansende veerdonsjes

Dansende veerdonsjes

'Het is een sprookjesachtig gezicht. Achter een rij hoge ramen dansen ontelbare vlokjes dons zorgeloos door elkaar. Het feeërieke tafereel achter die ramen wordt veroorzaakt door een warme luchtstroom. Die blaast de veren en het dons steeds opnieuw omhoog, waarna ze kalmpjes in hun eigen tempo weer naar beneden zweven. Het ziet er dromerig uit, maar in feite voltrekt zich hier een eenvoudig natuurkundig proces.'

 

Samen met fotograaf Mirjam Bleeker bracht ik een dagje door in een fabriek waar ze eendendons verwerken tot vulling voor kussens. Diervriendelijk, want de veren komen als afval van de slachterij iets verderop. 

 

Het resultaat is te lezen op de nachtkastjes van de Pillows Hotels. 
Of gewoon hier...

 

16-01-2020

Barbecuen tijdens de Kindervakantieweken

Barbecuen tijdens de Kindervakantieweken

De Lions Club Amstelveen, Uitgeverij Lemniscaat en vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen lijken op het eerste gezicht niets met elkaar te maken te hebben. Mis. Alledrie hebben ze zich verbonden aan Humanitas en zetten hun tijd en expertise in om kwetsbare mensen te helpen. 
De mannen van de Lions Club Amstelveen verzorgen ieder jaar de barbecue tijdens de Kindervakantiespelen, Lemniscaat zorgt dat kinderen een boek cadeau krijgen en Van Lanschot Kempen helpt om de financiële administratie weer op orde krijgen. 

Als de hamburgers op het vuur gaan, staan ze al om ons heen te dringen. De gezichten van die kinderen alleen al is een beloning."page loading