Linda Huijsmans Teksten

Nieuws

15-07-2020

Leven met Tegenslag

Leven met Tegenslag

In oktober is het zo ver. Dan verschijnt de bundel met een selectie van onze Tegenslag-interviews uit het FD. Ik schreef de verhalen, met Eke Mannink en Grieteke Meerman. Mark Horn maakte alle foto's.
Leven met Tegenslag verschijnt bij Atlas Contact. 

22-06-2020

'Er zit geen enkele logica in een vergismoord'

Janke Verhagen had nog nooit van het woord gehoord, tot ze er zelf mee te maken kreeg; vergismoord. Haar partner werd doorzeefd met kogels die voor een ander bedoeld waren. Ze ging door een ingewikkeld rouwproces: ‘Het valt gewoon niet te begrijpen’.

 

02-06-2020

'Ik wilde naar die gewonde jongen toe, maar mijn benen deden het niet'

03-05-2020

'Ze durft persoonlijk en kwetsbaar te zijn'

Voor de rubriek Onder Ons interviewde ik Sam de Bruin over haar moeder Dieuwertje Blok. 
Als kind van haar tijd, voedde Dieuwertje haar kinderen in grote vrijheid op. Dat heeft haar sterk en zelfverzekerd gemaakt, zegt Sam, maar zelf zal ze het straks iets anders doen. 'Vrijheid zonder grenzen wordt makkelijk onverschilligheid.’

 

Ik interviewde Dieuwertje ook voor het boek 75 Jaar Vrijheid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. 

10-02-2020

'Hij was ijzersterk. Hij zou zeker 100 worden.'

16-01-2020

Dansende veerdonsjes

Dansende veerdonsjes

'Het is een sprookjesachtig gezicht. Achter een rij hoge ramen dansen ontelbare vlokjes dons zorgeloos door elkaar. Het feeërieke tafereel achter die ramen wordt veroorzaakt door een warme luchtstroom. Die blaast de veren en het dons steeds opnieuw omhoog, waarna ze kalmpjes in hun eigen tempo weer naar beneden zweven. Het ziet er dromerig uit, maar in feite voltrekt zich hier een eenvoudig natuurkundig proces.'

 

Samen met fotograaf Mirjam Bleeker bracht ik een dagje door in een fabriek waar ze eendendons verwerken tot vulling voor kussens. Diervriendelijk, want de veren komen als afval van de slachterij iets verderop. 

 

Het resultaat is te lezen op de nachtkastjes van de Pillows Hotels. 
Of gewoon hier...

 

16-01-2020

Barbecuen tijdens de Kindervakantieweken

Barbecuen tijdens de Kindervakantieweken

De Lions Club Amstelveen, Uitgeverij Lemniscaat en vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen lijken op het eerste gezicht niets met elkaar te maken te hebben. Mis. Alledrie hebben ze zich verbonden aan Humanitas en zetten hun tijd en expertise in om kwetsbare mensen te helpen. 
De mannen van de Lions Club Amstelveen verzorgen ieder jaar de barbecue tijdens de Kindervakantiespelen, Lemniscaat zorgt dat kinderen een boek cadeau krijgen en Van Lanschot Kempen helpt om de financiële administratie weer op orde krijgen. 

Als de hamburgers op het vuur gaan, staan ze al om ons heen te dringen. De gezichten van die kinderen alleen al is een beloning."16-01-2020

'Wacht even, dus ik hoef helemaal geen 60 uur per week te werken?'

Jarenlang werkte Esther Teeuw als HR-directeur. Haar dagelijks leven bestond uit performance-indicators, testscores, bonussen en volle werkweken. Tot het rampjaar 2009. Ze werd ontslagen, haar relatie strandde en ze raakte haar huis kwijt.

Ik sprak Esther Teeuw voor de rubriek Tegenslag in het Financieele Dagblad. 


 

16-01-2020

Michi-Noeki: een halteplaats voor toevallige ontmoetingen

Michi-Noeki: een halteplaats voor toevallige ontmoetingen

In Japan zeggen ze Michi-No-Eki, maar in het Nederlands zeggen we Michi-Noeki. ‘Halteplaats’ betekent het letterlijk en dit Japanse begrip heeft een Nederlandse invulling gekregen. Michi-No-Eki’s in Japan zijn halteplaatsen langs grote, doorgaande autowegen, waar zowel reizigers als omwonenden langskomen. Irene Edzes van Vollmer & Partners ontwikkelde de Nederlandse variant, waarin autowegen plaats hebben gemaakt voor wandelpaden.

In Architectuur Lokaal leggen zij en Jasper Klapwijk uit dat dit idee een antwoord kan zijn voor, onder meer, de snelgroeiende eenzaamheid onder ouderen én jongeren in de steden.

16-01-2020

Dit zijn de filantropen van nu

Dit zijn de filantropen van nu
page loading